8 August 2012

Don't worry, this is life

Bila aku melihat dia, aku dapat melihat sesuatu keindahan yang hanya aku seorang yang nampak. Senyuman yang terukir di wajah dia memaparkan beribu kegembiraan, tapi sebenarnya aku tahu dia sedang memikul beban yang sangat berat. Tak pe, senyuman mungkin boleh mengurangkan sesuatu sakit. Aku tahu sebab aku merasa yang sama. Cuma aku tak tahu mana yang lebih pedih dan sakit. Mungkin aku, mungkin juga dia. Kadang-kadang kita perlu belajar setiap manusia tuhan takkan uji lebih dari yang dia mampu.

Sebab itu, sebanyak mana ujian seseorang itu alami, dia masih mampu tersenyum walaupun pahit. Dan bila dia sudah tidak mampu tersenyum, percayalah dalam hatinya masih boleh mengukir senyuman. Dan jika dalam sinar matanya sudah tiada cahaya kegembiraan, percayalah dia masih boleh berdiri dengan kuat lagi. Dan jika dia sudah tidak percaya yang dia masih boleh bahagia, percayalah dia sebenarnya cuba untuk menjadikan hari orang lain bahagia.

Kadang-kadang dia mungkin cemburu akan orang lain, tapi dia sebolehnya mengingatkan pada dirinya sebenarnya tak semua orang sempurna. Dia tahu dia tak ikhlas melihat kesenangan orang lain, tapi dia sekuatnya tersenyum dan percaya dia juga boleh menjadi terbaik. Dia juga boleh bahagia pada akhirnya. Dalam hatinya tak henti berdoa, agar dia akan mengecapi bahagia tu juga pada akhirnya.

Dan akhirnya, jika dia sudah merasa sedikit bahagia itu, dia takkan pernah lupa dia pernah terluka dulu. Percayalah.

By: făŤėĒŋŊũŖņĄďĤĭřĀ,